Przez żołądek do serca pracownika

Przez żołądek do serca pracownika

Opublikowany

Moda na zdrowe odżywianie nie przemija. Ludzie chcą dobrze wyglądać i równie dobrze się czuć. Z pomocą przychodzą nawet pracodawcy, którzy coraz więcej inwestują w świadczenia pozapłacowe motywujące pracowników do zdrowego stylu życia.

Coraz więcej firm wdraża programy, które mają na celu poprawę jakości życia zatrudnionych. Mowa tu nie tylko o badaniach profilaktycznych, karnetach sportowych czy inwestycji w ergonomię biura, ale przede wszystkim o edukacji prozdrowotnej oraz dofinansowaniu posiłków. Jak pokazuje najnowsze badanie potencjału rynku benefitów pracowniczych, przeprowadzone przez  Kantar Millward Brown na zlecenie Sodexo Benefits and Rewards już ponad 50% pracodawców dba o samopoczucie pracowników oferując im dofinansowanie sportu i rekreacji oraz posiłków. W tym 11 % pracodawców, dofinansowuje posiłki zatrudnionym korzystając z kart żywieniowych, takich jak Karta Lunch Pass Sodexo. Rosną również kwoty jakie przedsiębiorstwa przeznaczają na ten cel – o ile w 2015 roku średnio, miesięcznie na jednego pracownika wydawały 99 zł, to w ubiegłym roku już 114 zł.


Zdrowa przerwa w pracy

W dzisiejszych biurowcach i fabrykach próżno szukać stołówek pracowniczych z monotonnym menu. Dawne bary zakładowe zmieniły się w nowoczesne restauracje z różnorodną, stale modyfikowaną ofertą. Nic w tym dziwnego, skoro z analiz Światowej Organziacji Zdrowia wynika, że istnieje ścisła zależność między zdrowiem pracownika, a zwiększeniem jego produktywności. Według „Zasad zdrowego żywienia” Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać „4-5 posiłków co 3-4 godziny”. Regularne jedzenie jest bardzo ważnym elementem w zdrowej diecie. Dzięki posiłkom w ciągu dnia pracy efektywność pracowników podczas kolejnych godzin jest wyższa, a czas, w teorii stracony na przerwę, przekłada się na lepsze wykonywanie służbowych obowiązków. Wiele badań potwierdza bowiem, że regularne przerwy w pracy zapobiegają zmęczeniu i zwiększają koncentrację, a wspólne posiłki z kolegami sprzyjają integracji. Dofinansowany przez firmę obiad motywuje, ale wpływa również na postrzeganie firmy jako troszczącej się o samopoczucie i zdrowie pracowników.


Wolność wyboru co, kiedy i gdzie zjeść

Świadczenie pozapłacowe w postaci kart przedpłaconych na posiłki wpisuje się w ideę zdrowego stylu życia. Daje pracownikom możliwość wyboru tego co chcą zjeść, kiedy i gdzie. Kartą Lunch Pass Sodexo można płacić za posiłki w tysiącach punktów gastronomicznych: w stołówkach firmowych, restauracjach, barach, kawiarniach. Płatność nimi jest również możliwa za granicą i online. Z kolei pracodawcy, oferując pracownikom kartę przepłaconą, mają pewność, że przekazane na posiłki  środki zostaną wydane zgodnie z ich przeznaczeniem.  

Dzięki karcie przedpłaconej na posiłki, pracownik ma swobodę
wyboru czy otrzymane środki  przeznaczy na lunch w czasie pracy zamówi danie na wynos czy skorzysta ze stołówki pracowniczej.
Zje drugie śniadanie, obiad, a może kolację. Doceniają to
zwłaszcza millenialsi, którzy coraz mocniej zaznaczają swoją
obecność na rynku pracy. Dla przedstawicieli pokolenia Y bardzo
istotnym czynnikiem motywującym jest również dbanie firmy o
tzw. well being, czyli dobre samopoczucie  pracowników, w co
idealnie wpisują się Karty Lunch Pass

Magdalena Słomczewska – Klimiuk, Marketing Manager Product Portfolio, Sodexo Benefits and Rewards Services

Karcie Lunch Pass  towarzyszy pakiet atrakcyjnych promocji sięgających do 55% i oferty specjalne w sieci restauracji współpracujących z Sodexo.Dzięki mobilnej aplikacji  i opcji geolokalizacji pracownicy  mogą łatwo namierzyć najbliższe ich miejscu pracy czy zamieszkania restauracje, gdzie z Kartą Lunch Pass zapłacą mniej. Karta występuje  również w opcji zbliżeniowej. Istnieje też możliwość jej samodzielnego doładowania po wyczerpaniu środków przekazanych przez pracodawcę, aby móc dalej korzystać z promocji, również poza czasem w pracy.Z roku na rok rośnie świadomość pracodawców, że troska o zdrowie zatrudnionych nie może być pustą frazą. Sposobów na realizację tego celu jest wiele, a w każdym wdrażanym rozwiązaniu kluczowe są potrzeby. Można stawiać na rozbudowane programy prozdrowotne, ale można też korzystając z prostych i efektywnych rozwiązań zadbać o pracowników zapewniając im ciepły posiłek w ciągu dnia.  

Kopiuj tekst

Udostępnij

Załączniki

Pobierz wszystkie

Przez_zoladek_do_serca_pracownika_01_02_2017.doc

doc | 124 KB

Pobierz
Przez_zoladek_do_serca_pracownika_01_02_2017.txt

txt | 6,63 KB

Pobierz
Powiązane artykuły
Wakacyjny prezent od szefa

temu

W portfelach większości wczasowiczów nie znajdziemy „prezentów” od ich pracodawców. Jak pokazują wyniki badania „Drogowskaz Motywacyjny 2018”, dodatkowe świadczenia w okresie wakacyjnym przyznaje swoim pracownikom tylko 1 na 5 firm działających w Polsce. Czy warto motywować urlopowiczów i jak to zrobić najlepiej?
1000 złotych na świadczenia bez podatku!

temu

Od stycznia 2018 roku ponad dwuipółkrotnie, do kwoty 1.000 złotych, wzrósł limit zwolnienia z podatku dochodowego PIT od wartości  konkretnych świadczeń pozapłacowych finansowanych ze środków zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Warto o tym pamiętać planując tegoroczny budżet socjalny i wydatki przeznaczone na motywację  pracowników.
Karta z Pajacykiem nowoczesna i innowacyjna

temu

Karta Podarunkowa z Pajacykiem, czyli Karta Podarunkowa Sodexo Stop Hunger wydawana we współpracy z Alior Bankiem została uznana za „Najbardziej innowacyjny polski instrument płatniczy w 2017 roku”. Wyróżnienie to przyznało jury konkursu towarzyszącemu jednemu z najbardziej prestiżowych wydarzeń dla rynku płatności - konferencji Central European Digital Payments.
Wszyscy jesteśmy Mikołajami - nawet pracownicy!

temu

Jak pokazują wyniki badania aż 79% pracowników angażuje się w akcje charytatywne. W pomoc innym włączyłoby się o 10% więcej zatrudnionych, gdyby pracodawca organizował takie akcje (1). Poznajmy współczesnych pomocników Świętego Mikołaja, którzy obdarowują prezentami nie tylko swoją rodzinę i bliskich, ale także nie zapominają o potrzebujących.