Sezon na ogórki
Sezon na ogórki

Sezon na ogórki

Opublikowany

Choć Polacy coraz chętniej sięgają po egzotyczne warzywa, takie jak bataty czy taro, to pozycja ogórków w menu Polaków jest niezachwiana. To wciąż najczęściej, po ziemniakach i pomidorach, wybierane warzywo. A jego popularność rośnie właśnie w lipcu, kiedy zaczyna się sezon ogórkowy.

Letnie miesiące to nie tylko szczyt sezonu dla producentów lodów czy napojów chłodzących. Wraz z początkiem zbiorów, z półek znikają ogórki, przyprawy i… ocet. Jak podaje niezależna agencja badawcza CMR w lipcu 2017 r. sprzedaż przypraw do ogórków była siedmiokrotnie wyższa niż w czerwcu. W tym czasie przyprawy do ogórków były najchętniej wybieraną mieszanką przyprawową. Dane te pokazują, że Polacy chętnie przygotowują przetwory z sezonowych owoców i warzyw. Jednak równie chętnie sięgają po wysokiej jakości gotowe przetwory z ogórków.

Ogórki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Dlatego od wielu lat nasze ogórki od lokalnych, wyselekcjonowanych dostawców trafiają na polskie stoły nie tylko jako przetwory, ale również w formie zup gotowych pod marką Pan Pomidor. Ogórki to jedno z naszych kluczowych warzyw. Rocznie
przetwarzamy ich 6,5 tysiąca ton

mówi Paweł Urbanek z firmy Bracia Urbanek, producenta przetworów warzywnych.

PanPomidor-piknik-2.jpg

Za co Polacy kochają ogórki?

W sałatce, na kanapce, jako dodatek do dania głównego lub w formie zupy. To warzywo, które smakuje w każdej formie. Pani Ogórkowa od Pan Pomidor & Co. to wciąż jedna z najlepiej sprzedających się zup tradycyjnych tej marki.
Mimo że ziemniaki i pomidory królują w polskiej kuchni, to dużym powodzeniem cieszą się również ogórki. Polacy jedzą ich ok. 7 kg rocznie (na osobę). A ponieważ coraz częściej stawiają na zdrowy styl życia, czyli również jedzenie większej ilości owoców i warzyw, to prawdopodobnie, spożycie ogórków będzie nadal rosło.

Kopiuj tekst

Udostępnij

Załączniki

Pobierz wszystkie

Sezon_na_ogorki_informacja_prasowa_26_07_2018.docx

docx | 873 KB

Pobierz
Sezon_na_ogorki_informacja_prasowa_26_07_2018.txt

txt | 3,17 KB

Pobierz
PanPomidor_foto (1).jpg

grafika | 6,84 MB

Pobierz
PanPomidor_foto (2).jpg

grafika | 3,92 MB

Pobierz
Powiązane artykuły
Pasteryzacja – hit sezonu czy nieprzemijająca moda

temu

Weki, powidła, soki czy ogórki oraz zapach domu, kiedy nasze mamy i babcie przygotowywały zapasy na zimę, to dla wielu z nas jedno z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. Wekowanie, czyli metoda pasteryzacji na ciepło, powraca jednak do wielu domów i co najważniejsze jest także coraz częściej wykorzystywana przez producentów. Dzięki takiej konserwacji, firmy oferują zdrowe produkty bez konserwantów, barwników i stabilizatorów smaku.
Jej wysokość zupa

temu

Chociaż Polacy podczas wakacyjnych podróży szczególnie chętnie sięgają po kabanosy, to prawdziwą królową wakacyjnego menu może okazać się zupa. Gotowe, świeże zupy, takich marek jak Pan Pomidor & Co. z powodzeniem konkurują z mięsnymi przekąskami szczególnie, że te zdrowe i pełnowartościowe dania urlopowicze mogą znaleźć w lodówkach prawie wszystkich sieci handlowych.
Pan Groszek & Mięta - doskonała zupa na letnie upały

temu

W letnim menu warto wykorzystywać bogactwo sezonowych owoców, warzyw i świeżych ziół, które można jeść na surowo lub przyrządzać na wiele sposobów. Skupieni na korzystaniu z uroków wakacyjnej pogody zwykle szukamy prostych przepisów na lekkie i smaczne posiłki. Sięgamy także po gotowe rozwiązania, wśród których są także zdrowe i pożywne dania, szczególnie te na bazie zielonych jarzyn.
Pan Groszek & Mięta - kolejna nowość od Pan Pomidor&Co.

temu

Pan Pomidor & Co., producent świeżych zup oraz sosów, wprowadził do sprzedaży nowe wakacyjne danie. Pan Groszek & Mięta - zupa krem z dodatkiem orzeźwiających ziół to sezonowa oferta nie tylko dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. To również propozycja kulinarna dla zapracowanych, podróżujących i wczasowiczów, którzy szukają smacznych, naturalnych oraz wysokiej jakości dań gotowych. Szczególnie, że nowa zupa jest doskonała nie tylko na gorąco, ale również może być podawana na zimno.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.
Potwierdzając subskrypcję wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celu otrzymywania treści publikowanych w serwisie.