Zamiast garnituru piżama, zamiast biurka w pracy – własne łóżko. Jak wynika z danych ZUS, Polacy coraz więcej czasu spędzają na zwolnieniu lekarskim. Międzynarodowe badania nie pozostawiają tymczasem wątpliwości – wskaźnik absencji można zredukować m.in. dzięki ćwiczeniom i właściwemu odżywianiu. A o właściwe odżywianie pracowników mogą i powinni zadbać również pracodawcy.
Benefity podane na talerzu
Dofinansowanie posiłków jest ważnym elementem kafeteryjnych systemów świadczeń pozapłacowych. To nie tylko pożądany przez pracowników motywator, ale także inwestycja firmy w zdrowie i dobre samopoczucie pracowników. Dodatkowo, dzięki Karcie Lunch Pass czy Kuponom Żywieniowym Sodexo, pracownicy otrzymują możliwość wyboru ulubionego posiłku w jednym z ponad 50.000 tysięcy punktów gastronomicznych w Polsce. Ponadto zyskują dostęp do atrakcyjnych promocji i zniżek sięgających nawet do 55%.
Małgorzata Kroh, Dyrektor Marketingu i Rozwoju w Sodexo Benefits and Rewards Services w Polsce
Oszczędność dla firmy
Duże firmy dają przykład
[1] Journal of Occupational and Environmental Medicine, Self-Rated Job Performance and Absenteeism According to Employee Engagement, Health Behaviors, and Physical Health, 2013
[2] WHO, Battling iron deficiency anaemia, 2003 [3] Journal of Occupational and Environmental Medicine, Self-Rated Job Performance and Absenteeism According to Employee Engagement, Health Behaviors, and Physical Health, 2013