Według szacunków NBP wzrost wynagrodzeń w 2019 roku wyniesie 6,8%. Ministerstwo Finansów przewiduje, że wynagrodzenia w gospodarce narodowej wzrosną o 5,6%, przy wzroście 6,1% w sektorze przedsiębiorstw. Co ciekawe, 76% pracowników wyżej ceni inicjatywy wspierające zdrowy styl życia od stabilnego wynagrodzenia[1].
Jeśli nie podwyżka to co?
Wyraźnie widać, że nowa rzeczywistość biznesowa wpływa na ewolucje ofert i miejsc pracy. Polacy coraz częściej zwracają uwagę na kwestie związane z jakością życia. Stawiają na zdrowie i doceniają inicjatywy, które będą wpierać ich działania w tym zakresie. Duże znaczenie ma dofinansowanie posiłków jako inicjatywa związana z praktycznym wsparcie domowego budżetu. Jak wynika z raportu, aż 65% respondentów docenia benefity niosące za sobą dodatkowe oszczędności w życiu codziennym. To cenne informacje w kontekście tworzenia środowiska pracy na miarę potrzeb pracowników, którzy w nim uczestniczą.
Anna Piotrowska-Banasiak, Dyrektor Rozwoju w firmie rekrutacyjnej Antal
Dofinansowanie posiłku to 22% więcej niż podwyżka
Dofinansowanie posiłków pozwala firmie jednocześnie zmotywować pracowników i zyskać oszczędności. Dopłata w wysokości do 190 złotych miesięcznie jest zwolniona ze składki ZUS, a zwiększenie dochodów netto każdego pracownika odbywa się bez konieczności tworzenia ZFŚS. Co więcej, wartość zasilenia kart lunchowych stanowi dla firmy koszt uzyskania przychodu oraz nie jest opodatkowana podatkiem VAT.
Małgorzata Kroh, Dyrektor Marketingu i Rozwoju w Sodexo Benefits and Rewards Services
[1] Raport Antal i Sodexo „Cztery osobowości – jeden rynek pracy”