Rodzinnie, czyli jak? Rolki, rower, a może wyprawa do lasu? Majówkowe wypady to przedsmak wakacyjnych podróży. Pakujemy plecaki i w drogę. A co z dietą? Czy na górskim szlaku albo podczas rowerowej przejażdżki, kiedy nas i dzieciaki dopada głód, skazani jesteśmy tylko na przekąski, fast food’y albo dania instant? Niekoniecznie. Można ze sobą zabrać gotowe danie np. warzywne i można je kupić
w sklepie, bez obawy o wysoką kaloryczność czy niezdrowy skład.
Rodzinni strażnicy zdrowej diety nawet podczas wiosennych wycieczek dbają o to, by przede wszystkim w menu ich dzieci niezdrowe przekąski nie gościły zbyt często. Jednak nawet oni ulegają pokusie,
by obowiązujące przez cały rok zasady żywieniowe zawiesić na okres majówkowych, a potem wakacyjnych wyjazdów.
Na gotowanie zwykle nie wystarcza wtedy czasu lub chęci, a na łonie natury warunki do przygotowania posiłków są dalekie od ideału.
W takich sytuacjach miejsce zdrowego jedzenia zajmują mniej wartościowe przekąski. Zwykle nie dostarczają one dzieciom potrzebnych składników odżywczych, a czasem wręcz szkodzą
ich zdrowiu. Tak więc przy planowaniu weekendowych aktywności warto zawczasu pomyśleć o posiłku, na którego przygotowanie nie stracimy czasu. Może to być kupione w sklepie warzywne danie gotowe, które bedzie pożywną i zdrową kontrofertą dla batoników czy „gorących kubków”.
by obowiązujące przez cały rok zasady żywieniowe zawiesić na okres majówkowych, a potem wakacyjnych wyjazdów.
Na gotowanie zwykle nie wystarcza wtedy czasu lub chęci, a na łonie natury warunki do przygotowania posiłków są dalekie od ideału.
W takich sytuacjach miejsce zdrowego jedzenia zajmują mniej wartościowe przekąski. Zwykle nie dostarczają one dzieciom potrzebnych składników odżywczych, a czasem wręcz szkodzą
ich zdrowiu. Tak więc przy planowaniu weekendowych aktywności warto zawczasu pomyśleć o posiłku, na którego przygotowanie nie stracimy czasu. Może to być kupione w sklepie warzywne danie gotowe, które bedzie pożywną i zdrową kontrofertą dla batoników czy „gorących kubków”.
Warzywne i pożywne
W sklepowych lodówkach znajdziemy ciekawą i zróżnicowaną ofertę dań gotowych, a jeśli poświęcimy chwilę na przestudiowanie etykiet, odkryjemy takie, które są zdrową alternatywą dla domowych posiłków. Wymagającym „strażnikom diety” z pewnością przypadną do gustu warzywne dania gotowe marki Pan Pomidor, a wśród nich zupy, pierogi oraz dania inspirowane kuchniami świata.Dania Pan Pomidor przygotowane na bazie warzyw są doskonałym źródłem wartości odżywczych oraz mogą dostarczyć nawet 2-3 z 5 zalecanych dziennie porcji warzyw. Nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Co ważne, większość z nich można podawać także dzieciom poniżej 3 roku życia.
Posiłek w 5 minut
Tak więc na trasie majówkowej przejażdżki możemy zaplanować
np. pożywną, ciepłą zupę, którą bez obawy wcześniej kupimy w sklepie. Wśród dań gotowych marki Pan Pomidor możemy wybierać spośród całego wachlarza dostępnych zup. Zmęczone podróżowaniem maluchy mogą liczyć na klasyczną pomidorową z bazylią, dyniową
z cynamonem oraz marchewkową. Jest też tradycyjna ogórkowa
z koperkiem i ciekawa zupa-krem – kombinacja brokułów i szpinaku. Zupy można podgrzać w 4-5 minut, doprawić do smaku zgodnie
z upodobaniami, a potem serwować z termosu całej podróżującej rodzince. Podczas biwaku lub noclegu na kempingu zwolennicy tradycyjnych smaków mogą także sięgnąć po roślinne pierogi ruskie,
a dorośli i młodzież, którzy nie boją się nowości, mogą spróbować egzotycznych dań inspirowanych kuchniami świata.
np. pożywną, ciepłą zupę, którą bez obawy wcześniej kupimy w sklepie. Wśród dań gotowych marki Pan Pomidor możemy wybierać spośród całego wachlarza dostępnych zup. Zmęczone podróżowaniem maluchy mogą liczyć na klasyczną pomidorową z bazylią, dyniową
z cynamonem oraz marchewkową. Jest też tradycyjna ogórkowa
z koperkiem i ciekawa zupa-krem – kombinacja brokułów i szpinaku. Zupy można podgrzać w 4-5 minut, doprawić do smaku zgodnie
z upodobaniami, a potem serwować z termosu całej podróżującej rodzince. Podczas biwaku lub noclegu na kempingu zwolennicy tradycyjnych smaków mogą także sięgnąć po roślinne pierogi ruskie,
a dorośli i młodzież, którzy nie boją się nowości, mogą spróbować egzotycznych dań inspirowanych kuchniami świata.
Przyjemne z pożytecznym
Wiosenne weekendy to dobra okazja do odpoczynku – nie tylko od szkoły i pracy, ale i od... gotowania. Pakując się na wycieczkę lub piknik, nie musimy jednak poprzestawać na kanapkach i kalorycznych przegryzkach. Ciepła porcja zupy z termosu czy pierogów podgrzanych w kuchence mikrofalowej to smaczna i zdrowa alternatywa dla każdego, kto chce oszczędzić czas, ale nie kosztem zdrowia własnego
i swoich dzieci.
i swoich dzieci.