Wspólne posiłki w pracy stanowią pozytywny element integracji zespołu. Z badania „Cztery osobowości – jeden rynek pracy” opracowanego przez firmy Antal i Sodexo wynika, że aż 82 proc. zatrudnionych czerpie przyjemność z jedzenia śniadań czy obiadów z koleżankami i kolegami z pracy. Dla 76 proc. ważny jest także zdrowy styl życia, dlatego cenią sobie takie inicjatywy ze strony pracodawcy, jak np. owocowe poniedziałki czy konsultacje z dietetykiem.
w miejscu pracy, która będąc ważnym elementem dla aż 97 proc. zatrudnionych, ma wpływ na zwiększenie ich wydajności i efektywności
w środowisku zawodowym.
Zgodnie z kodeksem pracy każdemu zatrudnionemu, który pracuje przynajmniej przez 6 godzin dziennie przysługuje jedna 15-minutowa przerwa wliczana do czasu pracy. Przepisy prawa pracy przewidują również dodatkową godzinną przerwę, której sposób wykorzystania należy wyłącznie do pracownika. Może on wtedy załatwić sprawy osobiste, zrobić zakupy albo odwiedzić ulubioną restaurację. Przerwa ta nie jest wliczana do czasu pracy, ale często bywa wykorzystywana właśnie na zjedzenie lunchu poza miejscem pracy. Dane z badania „Cztery osobowości – jednej rynek pracy” potwierdzają, że pracownicy chętnie spożywają razem posiłki, ale doceniają też dofinansowywanie ich ze strony pracodawcy np. w postaci karty lunchowej (66 proc.). Nic dziwnego, bo zaletą takiego rozwiązania jest swoboda wyboru – to pracownik decyduje czy otrzymaną kwotę przeznaczy na zakupy spożywcze, posiłek poza biurem, catering na miejscu czy danie na wynos.
Monika Sielicka-Hamala, Dyrektor Działu Zarządzania Zasobami Ludzkimi Sodexo Benefits and Rewards Services Polska
w jaki sposób budować politykę firmy, aby odpowiadała ona na potrzeby zatrudnionych. Jest on także źródłem cennych informacji na temat sposobów ich motywacji w zależności od osobistych preferencji, doświadczeń czy też branży, w której pracują.